sâmbătă, 4 iunie 2011

             TRANDAFIRI
 Trandafirii pitici Rosa L. (Trandafir) este un gen de plante perene ornamentale din familia Rosaceae, originar din regiunile continentale şi subtropicale ale emisferei nordice, cuprinzând peste 200 de specii de arbuşti erecţi, deseori spinoşi.
Planta tipică are tulpina spinoasă şi fructul ca măceşele trandafirului sălbatic, „Rosa canina” care creşte sub formă de tufişuri în regiunile aride, cu soluri calcaroase.
  • Tulpina, poate fi căţărătoare sau târâtoare, de înălţime variabilă în funcţie de soi (0.5 - 4 m).
  • Frunzele alterne, imparipenat-compuse, (cu peste 11 foliole, rar simple), însoţite de stipele, pot fi caduce sau persistente.
  • Florile cu 5 petale, 5 sepale şi număr mare de stamine şi stile, pot fi solitare, pauciforme, umbeliforme sau dispuse în raceme umbeliforme, de diverse culori (albe, galbene, roz, roşii, etc).
  • Fructul este cărnos, iar receptaculul, sferic sau urceolat, cu numeroase ovare, stilul cu stigmatul capitat.


TRANDAFIRII PITICI
Pana nu demult, trandafirii pitici erau strict o arie de interes a celor pasionati de plante, de obicei a celor care aveau "microbul" cultivarii trandafirilor. Acum insa, multumita raspandirii pe care au cunoscut-o in Europa, a aparut o noua categorie de trandafiri care se gasesc mai nou la orice supermarket sau lanturi de magazine de specialitate. Necunoscatorii pot confunda trandafirii pitici cu cei obisnuiti - intre cele doua tipuri de plante exista diferente...

Perioada cea mai buna de a face cunostinta cu miniaturile florale este toamna tarziu.  
Ce este un trandafir pitic?
In primul rand, trandafirii in miniatura sunt versiuni la scara redusa a trandafirilor obisnuiti, si desi variaza in multe feluri, toti au flori micute, rareori parfumate. Toti isi au originea in China, din trandafirul chinezesc (Rosa chinensis minima). Ca inaltime, plantele variaza de la 13 cm sau mai putin, pana la 0,9 - 1,2 metri. Florile pot avea intre 1,2 - 5 cm in diametru, cu o gama de culori la fel de larga ca la trandafirii obisnuiti.

Trandafirii pitici sunt in mod natural rezistenti in gradina pe tot timpul anului - sunt plante perene usor de ingrijit si aproape tot timpul in floare, care pot fi folositi la borduri sau straturi ridicate. Daca sunt acoperiti bine cu frunze, ei pot sta afara chiar si iarna.   


De asemenea, trandafirii pitici se adapteaza foarte bine si ca planta de apartament. Spre deosebire de alte plante de interior care tolereaza bine conditiile de lumina si umiditate scazute, trandafirii au nevoie de lumina puternica, deci trebuie asezati la o fereastra orientata spre sud sau vest. Ca sa infloreasca continuu, trandafirii pitici au nevoie de lumina suplimentara, eventual de la niste tuburi fluorescente. Daca lumina este insuficienta, tulpina si ramurile se vor lungi, lasand spatii mai mari intre frunze, o problema des intalnita, numita etiolare.
Trandafirii pitici au nevoie de mai multa umiditate. Iarna, aerul din majoritatea caselor devine foarte uscat - problema se poate rezolva in doua moduri: asezarea unor vase cu apa intre ghivece sau asezarea acestora intr-o tava cu apa, pe un strat de pietricele. De altfel, chiar plantele va vor "spune" daca umiditatea este scazuta, pentru ca frunzele se vor zbarci, ingalbeni si vor cadea; deseori acarienii (paienjeni mici, rosii) vor invada planta.    






Cand sunt crescuti in gradina, marele avantaj al trandafirilor pitici este ca se ingrijesc foarte usor. Majoritatea sunt rezistenti si mai usor de taiat decat trandafirii obisnuiti - operatia presupune numai taierea varfurilor ramurilor. Cele mai bune momente de efectuare a taierilor sunt inceputul verii, si inca o data toamna tarziu, in ambele cazuri dupa ce s-au ofilit florile.
Ca la toate plantele de interior, verificati cu atentie sa nu aiba insecte daunatoare inainte de a le aduce in casa. Se uda temeinic si nu se lasa sa se usuce complet pamantul. Pentru a reduce riscul aparitiei vreunei boli sau daunatori, spalati fiecare planta o data pe saptamana sub jet de apa, curatand bine frunzele pe ambele parti. Se trateaza cu o substanta fertilizatoare diluata la jumatate din concentratie, in fiecare saptamana. Pentru a incuraja inflorirea alegeti un fertilizator bogat in potasiu.
Pentru cultivarea ca plante de interior, algeri varietati care nu cresc mai mult de 40 cm. Printre cele mai bune sunt 'Baby Grand', 'Bambino', 'Chasin' Rainbows', 'Cinderella', 'Cupcake', 'Glory Be', 'Livewire', 'Rainbow's End', 'Red Minimo', 'Rise 'n' Shine', 'Santa Claus', 'Shelly Renee', 'Sorcerer', 'Spice Drop', and 'Starina'.    



TRANDAFIRI ALBASTRI
Trandafiri albastri - Florigene
Oameni de stiinta din Japonia au anuntat reusita unui experiment, in cadrul caruia au obtinut trandafiri… albastri. Cercetatorii companiei Suntory, alaturi de australienii de la Florigene Ltd., au efectuat mai multe modificari genetice asupra trandafirilor pana cand au reusit sa obtina flori de culoare albastra.
Conform Ananova.com, purtatorul de cuvant al firmei Suntory a precizat ca trandafirii albastri vor incepe sa fie comercializati incepand cu anul 2009.  







El a mentionat ca cercetatorii au avut nevoie de 14 ani pentru a ajunge la acest rezultat. In mod natural, petalele trandafirului nu contin deloc pigmenti albastri, fapt pentru care cercetatorii au identificat gena responsabila de acest pigment in specii din alte genuri botanice si au transferat-o in genomul trandafirilor. 

   

TRANDAFIRI GALBENI 
Descriere
Ca si ceilalti trandafiri, trandafirii galbeni au 30 de petale, o inaltime de aproximativ 35 de centimetri si o tulpina verde prevazuta cu spini. Cu un miros placut, destul de puternic si colorit strident, trandafirii galbeni sunt extrem de comerciali si indragiti de iubitorii de flori.

Simbolistica

Romanii au facut o sarbatoare in semn de apreciere in care celebrau ziua stramosilor.Sarbatoarea se numea Rosalia de aici venind si sarbatoarea care poarta numele romanesc de Rusalii.



Istorie

In Evul Mediu crestin Papa Leon al IX-lea a initiat ceremonia trandafirului trimis anual unui monarh ca semn de recunoastere a faptelor apreciate de biserica. In China, oamenilor de rand le era interzisa cultivarea trandafirilor galbeni ei fiind considerati un privilegiu care trebuia dobandit. Intr-o legenda araba trandafirii galbeni sunt cei care reusesc sa-i arate unui profet daca sotia sa este infidela. Acesta o pune sa arunce buchetul de trandafiri rosii pe care aceasta ii avea in mana, preschimbandu-se astfel in trandafiri galbeni. O alta legenda spune ca trandafirii au fost cei care au starnit razboi intre doua familii engleze- de York si Lancaster. Amandoua familii aveau ca simbol cate un trandafir galben iar sfarsitul acestui conflict a adus dupa sine o casatorie si o emblema comuna (doi trandafiri uniti). In semnd de apreciere pentru aceste flori, poetul roman Vasile Alecsandri a inchinat o poezie intitulalta "legenda Trandafirilor" 



Cod Floral

Trandafirii galbeni sunt considerati simbolul prieteniei. Daca oferim trandafiri galbeni unei prietene acesta reprezinta bucuria si nu are nici o implicatie romantica. Daruit iubitei acesta poate insemna banuiala de infidelitate sau cererea unei explicatii.                             
 Trandafirii galbeni se pot oferi la celebrarea nuntii de aur sau cu ocazia sarbatoririi zilei de Valentine`s Day. Daca oferim trandafiri galbeni iar buchetul are mai putin de zece fire acestia trebuiesc oferiti in numar impar.





TRANDAFIRI ROSII

Descriere

La inceputul aparitiei trandafirilor rosiia ceastia aveau numai cinci petalde dar in urma hibridizarii s-a ajuns la impresionantul numar de treizeci de petale. De aici provine si numele de origine greceasca a trandafirilor rosii care inseamna "treizeci de petale".

Simbolistica

Trandafirii rosii sunt simbolul cel mai expresiv al iubirii, exprimand pasiunea intensa. In Antichitate roza reprezenta floarea funerara a femeilor. Trandafii rosii mai sunt asociati si cu martirajul. 

Istorie

Exista multe legende grecesti cu privire la aparitia trandafirilor dar una din ele atesta ca trandafirii rosii au aparut odata cu zeita frumusetii, Afrodita. Prima data trandafirii au avut doar culoarea alba dar zeita Jupiter a prefacut trandafirii albi in trandafiri rosii atunci cand a vazut-o pe Venus facand baie intr-un lac plin cu aceste flori minunate. Primele incrucisari ale trandafirilor au fost realizate de asiatici. Imparatul Chinei avea peste 600 de carti legate de trandafiri aratandu-si astfel pasiunea legata de acestia. Se considera ca trandafirii rosii a fost adus in Europa de Alexandru cel Mare care s-a intors victorios dupa razboi cu aceasta "comoara". Herodot afirma ca regale mitic Midas a adus trandafirii rosii pe pamant grecesc.

Cod Floral

Trandafirii rosii sunt florile potrivite pentru exprimarea sentimentelor de iubire. Trandafirul simbolizeaza pasiunea si respectul de care se bucura cea care o primeste in ochii celui care-l ofera. Trandafirii rosii sunt considerati Floarile Regina.




TRANDAFIRI ALBI

Descriere

Trandafirii albi au o culoare linistitoare, un parfum discret si o frumusete deosebita. Toate aceste elemente sunt armonios combinate dand o imagine de ansamblu extrem de placuta diferentiind astfel trandafirii albi de celelalte flori.

Simbolistica

La celti, un arbust de trandafir alb, sadit pe mormantul unei persoane dragi, simboliza linistea si pacea din lumea cealalta. Trandafirii mai sunt numiti Floarea Craciunului in Occident. 



Istorie

Trandafirii albi detin recordul pentru "cel mai mare arbust din lume" inscris si in Guiness Book. Dar acest record nu este singular, trandafirii detinand si recordul pentru "cei mai batrani" fiind recunoscut inca din anul 815. Trandafirii albi sunt cei care datorita frumusetii lor au reusit sa faca o privighetoare sa se indragosteasca de ei. Privighetoarea l-a strans atat de tare in brate incat spinii trandafirilor albi i-au strapuns inima preschimbandu-i pe acestia in trandafiri de culoare rosie datorita sangelui care a curs pe petalele lor. Aceste flori aveau puteri supranaturale aparandu-i pe cei ce le purtau. Astfel coiful lui Hector era impodobit cu trandafiri la fel ca si scutul lui Achile. De-a lungul istoriei trandafirii albi se ofereau ca recunoastere a meritelor unei persoane. O colectie impresionanta de trandafiri era gradina imparatesei Josephine de la Malmaison printre care erau prezenti si trandafirii albi. Aici s-au strans toate speciile existente de trandafiri la acea vreme devenind astfel un colt de Rai pe Pamant.

Cod Floral

Trandafirii albi exprima inocenta si puritatea. Astfel de-a lungul istoriei au devenit simbolul inocentei si al puritatii. Un buchet de trandafiri albi combinat cu trandafiri rosii poate fi interpretat ca o cerere in casatorie.



TRANDAFIRI ROZ

Descriere

Avand aceasta culoare, trandafirii roz sunt incarcati cu puternice sentimente sensibilizand chiar si pe cei care nu vor sa lase sa se vada acest fapt. Oferiti cu ocazia Zilei Mamei, trandafirii roz starnesc atat emotii din partea celui care ii ofera cat si din partea celui care ii primesc creand astfel satisfactie pentru amandoua persoane.

Simbolistica

Datorita spinilor lor, trandafirii roz au fost asociati cu patimile pe care Iisus le-a indurat. In Evul Mediu, a discuta sub semnul rozei insemna a tine intruniri secrete. Astfel, acesti trandafiri roz pot insemna tacerea, confidentialitatea, secretul. Acestia mai sunt si simbolul tineretii in China. Trandafiii roz sunt simbolul frumusetii masculine si al sangelui lui Mahomed in Islam. 

Istorie

O legenda Romaneasca spune ca Dumnezeu a creat trandafirii, iar diavolul pentru a strica aceasta frumoasa creatie a facut la randul lui spinii. Dar acest lucru a facut un bine floriilor, spinii devenind astfel mijloc natural de aparare. In istorie, trandafirii roz a fost model de inspiratie pentru multi scriitori si pentru pictori oferindui-se astfel respectul meritat. Ca semn de pretuire, numele trandafirului a fost atribuit si insulei Rhodos ( in limba greaca rhodon insemnand trandafir). In Evul Mediu in vin erau presarate petale de trandafiri roz pentru a-i oferi astfel o aroma placuta. Prima care a atribuit trandafirilor simbolul dragostei a fost Cleopatra care a realizat un covor din petalele trandafirilor roz si si-a asteptat sufletul pereche pe nume Marc Antonius. Aristotel vedea in cele cinci petale ale trandafirului elementele esentiale ale planetei. 

Cod Floral

Trandafirii roz se considerau a fi simbolul fericirii. Trandafirul este rezervat evenimentelor sociale. Acestea se ofera ca expresie a bucuriei si a norocului.  












Un comentariu: